Afecțiunile ginecologice pot provoca disconfort la un moment dat în viața oricărei femei. În unele cazuri, aceste afecțiuni sunt minore și ușor de tratat, însă pentru alte femei, ele pot avea consecințe grave, inclusiv infertilitate sau, în cazuri extreme, pot amenința sănătatea generală sau viața. Din acest motiv, consultațiile ginecologice de rutină sunt esențiale pentru a detecta din timp problemele și a preveni complicațiile pe termen lung.
Este recomandat ca examenul ginecologic să fie efectuat anual, după debutul vieții sexuale, indiferent de prezența sau absența simptomelor. De asemenea, consultațiile ar trebui să aibă loc ori de câte ori apar simptome specifice.
Consultația senologică implică inspecția și palparea sânilor pentru a identifica eventualele afecțiuni mamare. De obicei, se recomandă și o investigație imagistică specializată.
Testul Babeș-Papanicolau constă în prelevarea de celule din colul uterin și examinarea lor la microscop pentru a detecta prezența virusului papilloma uman (HPV) și eventualele modificări precanceroase sau canceroase.
Examenul secreției vaginale se efectuează atât în scop preventiv, cât și atunci când există modificări patologice ale secrețiilor vaginale.
Ecografia abdominală-pelvină, ecografia endovaginală/transvaginală, ecografia mamară și ecografia de morfologie fetală sunt investigații medicale care utilizează ultrasunetele. Ecografia este cea mai utilizată metodă imagistică pentru investigarea afecțiunilor organelor genitale feminine (uter, ovare, trompe uterine) și pentru diagnosticarea și monitorizarea sarcinii. Tehnicile moderne de ecografie oferă un grad ridicat de acuratețe a diagnosticului, însă trebuie, de obicei, să fie completate de un examen ginecologic propriu-zis.
Diagnosticul de sarcină trebuie confirmat de medic. Femeile însărcinate ar trebui să meargă la control medical o dată pe lună în primele două trimestre de sarcină și de două ori pe lună în ultimul trimestru.