România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare - Centrumgym - Recuperare medicala Iasi
Str. Vasile Conta nr. 9, Iași langa Policlinica Sf. Spiridon
Lun - Vin : 07:30 - 20:00 Va asteptam !

Blog

România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare

⦁ România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare, cu o medie de 109 decese la 100.000 de locuitori, faţă de media UE de 44 la 100.000 de locuitori. Bolile cardiovasculare reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct.

⦁ De ce apare boala? Cum?
Este primul gand care acapareaza mintea in momentul diagnosticului. De aceea este important sa intelegem inainte de imbolnavire anumite fenomene cheie.

Exista cateva manifestari care, aparute in mod repetat, trebuie sa ne atraga atentia.

Fatigabilitate (slabiciune musculara, oboseala), dispneea (lipsa aerului), intepaturile precordiale , palpitatiile (sesizarea accelerarii batailor inimii), gol in piept sunt o atentionare precoce a unui dezechilibru multifactorial. Cordul este primul organ care ne atentioneaza de un potential risc pe termen scurt si lung.
Deoarece nu par sa deranjeze foarte mult, sunt neglijate si ajung sa aiba un caracter cronic. Atunci putem vorbi deja de stadii incipiente ale afectiunilor cardio-vasculare.
Dezechilibrele multifactoriale ale generatiilor noastre sunt reprezentate in principal la nivel nutritional, psihosocial si motric (sistem musculo-scheletal) si abia apoi direct organic, cardio-vascular. Ponderea este variabila de la pacient la pacient.
Practic, asa debuteaza afectiunile cardio-vasculare, prin aceste dezechilibre.
Pentru identificarea cauzelor acestor manifestari, fiecare persoana in parte necesita atat o analiza atenta a starii sale de sanatate cat si o strategie complexa de ameliorare a dezechilibrelor inregistrate.

⦁ Printre statisticile alarmante, desi reale si grave, exista si vesti bune.
Acestea se refera la influenta pe care o putem avea asupra cauzelor afectiunilor cardio-vasculare. Pentru a beneficia de aceste vesti bune este important sa le dam atentie acum.

Studiul de referinta Framingham Heart Study care a fost initiat in 1948 pe 5209 pacienti adulti si este astazi la a 3-a generatie in continua desfasurare, a evidentiat ca exista un numar de factori de risc pentru boala cardiovasculara care nu pot fi controlati (rasa, varsta, sex si mostenirea genetica).
Cu toate acestea, poti controla alti factori de risc, precum fumatul, inactivitatea, obezitatea, colesterolul ridicat, diabetul de tip 2 si, desigur, stresul.
Exista insa pareri intre specialisti care arata ca si pacientii cu un istoric familial de boli cardio-vasculare pot sa previna instalarea bolii urmand un anumit stil de viata ce tine cont de aspectele de mai sus.

Prin urmare, ceea ce ai de facut pentru sanatatea inimii tale este sa te informezi corect si complet, sa fii consecvent in mentinerea stilului de viata sanatos si sa apelezi la o echipa de specialisti dedicati cand simti nevoia de suport.

⦁ Mit sau realitate?
In medicina si sanatate e greu sa joci jocul acesta. Pentru ca miza e insasi viata ta.
Bolile cardio-vasculare sunt mai frecvente la barbati decat la femei? La batrani decat la tineri?
E oarecum firesc sa observi ca inaintarea in varsta vine la pachet cu o serie de afectiuni care se agraveaza in timp. Totusi este la fel de firesc sa imbatranesti armonios cu sanse mari sa iti pastrezi o stare optima de sanatate. Cu cat mai informat si mai atent cu stilul de viata, cu atat mai mari aceste sanse.

E adevarat ca in teorie afectiunile cardio-vasculare debuteaza cu 10 ani mai tarziu la femei (peste 65 de ani) decat la barbate (peste 45 de ani), dar pot avea forme mai grave. Totusi, fapte altadata valabile au suferit modificari in ultimii ani.

Spre exemplu inregistrarea cazurilor de infarct si accident vascular cerebral la varsta medie de 30 de ani la femei si 39 de ani la barbati (Societatea Romana de Cardiologie, 2018) tinde sa devina o statistica.

Alte mituri care ne pun viata in pericol:
⦁ “Daca am manifestari sau afectiuni cardio-vasculare e bine sa stau linistit.”
De fapt daca prin asta intelegem sa devenim sedentari, suntem pe drumul gresit. Tine legatura cu specialistul tau cardiolog si urmeaza un plan de activitate fizica atent monitorizat.
⦁ “Daca iau medicatie care scade nivelul de cholesterol pot manca orice.”
Specialistul cardiolog si nutritionistul iti vor explica de ce acest lucru este in defavoarea ta.
⦁ “E normal sa am tensiunea arteriala mare dupa o anumita varsta. “
De fapt, normal si sigur este sa ai o monitorizare corecta a acestor valori si un cardiolog cu care sa tii legatura constant pentru a-ti adapta permanent medicatia corespunzatoare.
⦁ “Daca am afectiuni cardio-vasculare nu am voie sa mai mananc nici un fel de grasimi.”
In realitate este chiar indicat sa ai un aport zilnic de grasimi, dar este important sa stii care, cat si in ce combinatii.
In concluzie, ideal este sa fii foarte bine informat si ghidat asupra acestor aspecte ce tin de stilul tau de viata. O echipa de specialisti in monitorizarea si ameliorarea afectiunilor cardio-vasculare reprezinta calea cea mai sigura pentru tine catre viata lipsita de pericole spre care cu totii nazuim.

https://www.health.harvard.edu/heart-health/10-myths-about-heart-disease

⦁ De ce e greu sa faci schimbarea?

De ce faci eforturi si totusi esuezi?

Se stie ca anumite dezechilibre in organism duc la aparitia afectiunilor cardio-vasculare.
Informatii despre aceste dezechilibre la nivel psihologic, nutritional si motric sunt accesibile din diverse surse si adesea sunt insotite de recomandarile specialistilor pentru combaterea consecintelor acestora.

Multi dintre noi studiaza aceste informatii, urmeaza recomandarile, apeleaza chiar la specialisti si totusi nu se bucura de rezultatele dorite.

De ce?

Iata 10 dintre motive:

⦁ Ignorarea indelungata a unor manifestari incipiente semnalizatoare de anumite dezechilibre
⦁ Amanarea continua , adesea din motive puerile, a masurilor de preventie sau ameliorare a primelor semne de alarma
⦁ Intelegerea incompleta sau chiar eronata a anumitor aspecte
⦁ Masurile adoptate de noi sunt adesea limitate, nu acopera simultan toate aspectele recomandate
⦁ Nu suntem coordonati si corectati pe parcursul eforturilor de imbunatatire a stilului de viata
⦁ Renuntam treptat la obiceiurile sanatoase adoptate, revenind la rutina veche generatoare de dezechilibre in organism
⦁ Lipsa unor controale regulate, complete ce vizeaza statusul cardio-vascular, nutritional, psihologic , motric
⦁ Neintelegerea deplina a riscurilor pe termen mediu si lung
⦁ Credinta ca “nu mi se poate intampla chiar mie”
⦁ Neincrederea in preventie sau strategiile de ameliorare a manifestarilor instalate

Share this post

Leave a Reply

Pentru a ne asigura ca atat pacientii cat si personalul centrului de recuperare Centrum Gym din Iasi vor ramane in siguranta, va recomandam urmatoarele masuri de protectie pe care avem rugamintea sa le respectati.

- Consultatiile se vor face doar cu programare, tocmai de aceea va rugam sa respectati ora programata pentru a evita aglomerarea din zona de asteptare.
- La intrare pacientilor li se va lua temperatura, iar in cazul in care aceasta depaseste 37,5°C, nu vor putea intra in incinta centrului de recuperare.
- La intrare in incinta pacientii vor completa o declaratie pe propia raspundere.
- Masca de protectie este obligatorie in incinta.
- Pacientii nu vor putea fi insotiti, decat in cazul celor cu dificultati de deplasare si al copiilor.
- Va recomandam sa pastrati distantarea sociala de cel putin 2m.

Dorim sa va multumim pentru intelegere si va asteptam in centrul de recuperare Centrum Gym din Iasi in cele mai sigure conditii!